Concluziile rezumatului cu privire la forta de munca oferita de ‘noii emigranti’ in partea de Nord-Est

Document

Acest raport prezinta concluziile cercetarii effectuate intre 2013-2015 in partea de Nord Est a Angliei, cercetare include 402 chestionare, 40 de interviuri realizate in profunzime si 12 interviuri continand principalele parti interesate, complectate de emigranti. Raspunsurile la chestionare au fost colectate fata in fata in majoritatea cazurilor prin agentii, organizati comunitare de emigranti,persoane  care au acceptat sa complecteze formularele si la diverse locuri de munca din orase acoperind mare parte regiunea de nord. Persoanele intervievate au fost intrebate daca sunt de accord sa distribuie copii prietenilor si familiei, acestia fiind de asemenea emigranti, astfel extinzand colectarea informatiilor  dincolo de cei ce acceseaza serviciile in mod direct.

Scopul nostru primar a fost concentrat asupra refugiatilor care au venit  in 1999 cand a inceput raspandirea fortei de munca a emigrantilor din tarile Est- Europene care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si in 2007. In practica, cand am fost in spatii comunitare unde am crezut ca vom intalni indivizi din acelasi fundal am intalnit un grup mult mai divers- participantii care au facut parte din proiectul nostrum de cercetare vin din 59 de tari diferite si o mare paleta de radacini de emigratie. Cele mai mari grupuri clasificate dupa tarile de origine sunt Romania (15%), Sudan (12%), Poland (11%), and Bangladesh (7%). In mare parte cercetarea s-a bazat pe grupuri particulare de emigranti, dar aceasta super-diversitate  ridica o noua apreciere asupra multiplelor grupuri de emigranti.

Constatari cheie ale cercetarii include:

 • 54% din persoanele care au raspuns la sondaj cu drept de munca  au spus ca nu au lucrat angajati platiti, respectiv nu au avut propriile companii in UK in ultimul an, si pentru persoanele care au solicitat azil avand dreptul de a ramane procentajul a fost de 65%. In comparative cu 32% din populatia generala din Nord-Est cu varste cumprinse intre 16-64 angajati platiti in 2014-2015.
 • 89% din cei care nu lucreaza in mod curent au spus ca si-ar dori un servici platit - acestia nu au invocat motive precum  responsabilitati in casa, studiind la zi sau motive de sanatate precara.
 • Persoanele angajate care au raspuns la chestionar  au fost concentrate disproportional in roluri de muncitori in sectoare precum chelneri si hospitalitate, producatori si ingrijire sociala. Agentiile de munca si contactele familiare au avut un rol important in directionarea spre anumite tipuri de locuri munca.
 • 23% din locurile de munca din UK raportate de cei care au raspuns la chestionar au fost persoane care au porpria lor companie, in comparatie cu 11% din generalul de forta de munca din NE, si din cei ce nu au companiile lor 57% au spus ca si-ar fi dorit sa ai propria companie.
 • Salarii mici au fost raportate in toate domeniile din esantionul nostru.  40% din locurile de munca platesc mai putin de £6.50 pe ora si doar 15% platesc £10.00 pe ora sau mai mult. 73% au platit mai putin de £7.85 pe ora in 2015. Plata medie a fost de £6.50 pe ora, in comparative cu plata regional medie de £10.00 pe ora.
 • 22% din persoanele care au raspuns au raprtat cereri de drepturi refuzate, 33% plati intarziate si 20% s-au considerat discriminati de catre personalul care le-au intarziat plata.
 • Datele indica o relatie mutual benefice intre competenta si ocuparea fortei de munca in Anglia,si  agentiile de munca care ofera un drum important in inbunatatirea increderii, incredere care duce la a gasi un loc de munca mai convenabil in Anglia. Multi din cei care au raspuns considera ca si-ar putea inbunatati nivelul limbii engleze care ar duce la creasterea sanselor de a avea un service mai bun, obsevanduse o dovada foarte clara in dedicatia lor pentru a isi inbunatati nivelul limbii engleze.
 • Statutul de emigrant a fost o bariera pentru cei care nu au avut dreptul de munca, si in alte cazuri acest statut a avut un impact indirect, ca de exemplu o perioada limitata de a locui, de a ramane, acces restrictionat la studii si burse de studii, ceea ce a facut mult mai dificila posibilitatea de a planifica si contribuind astfel  la pierderea increderii si a abilitatilor.
 • Dificultatea de a obtine recunoasterea calificarilor, a abilitatilor si a experientei din afara UK a fost sugerata ca o importanta si foarte frecventa bariera a emigrantilor care incearca sa acceseze locurile de munca, aceste dificultati au fost deasemeni  intampinate in obtinerea  calificarilor si accesul la educatie in UK.
 • Opportunitati  limitate de angajare, in mod special in domeniile educatiiei superioare platite bine reprezinta o caracteristica generala a regiunii, dar in combinatie cu alti factori intr-un mod unic pentru emigranti si alte grupuri de emigranti.
 • Ingrijirea copiilor este o problema care vizeaza toate grupurile si afecteaza siguranta locurilor de munca, in mod particular atunci cand vizeaza familii cu un singur parinte fara o sustinerea a unei retele familiare care sa poata jongla cu multiplele responsabilitati familiare ducand  lipsa de o retea sociala care sa ofere ingrijire informala.
 • Discriminarea nu pare ca ar reprezenta o bariera in accesarea locurilor de munca, dar au fost raportata discriminarea la un nivel semnificativ  in colectivul de munca –in unele cazuri din partea angajatorului, in alte cazuri din partea colegilor sau membri din intalniri publice in cadrul serviciului. Cu toate aceste, au fost mentionate si situatii de experienta de munca in care au primit un important sprijin, solidaritate si integrarea.
 • Alte bariere si constrangeri prezentare includ  increderea  in general, sanatatea mintala, perioade de timp in care nu s-a lucrat, costuri asociate cu inceperea unui nou loc de munca, absenta retelelor sociale.
 • Persoanele angajate care au raspuns la chestionar  au prezentat o varietate de strategii individuale ca raspuns la dificultatile pe care le-au intalnit accesand locurile de munca si in cadrul serviciului, dar raspunsuri colective au fost rare. 11% au raportat ca apartin unui sindicat in UK, in comparative cu 33% angajati per ansamblu din Nord Est. Cu toate acestea, in interviuri effectuate in profunzimeau fost identificate cazuri in sectorul organizatiilor de voluntariat jucand roluri de tip sindicat.
 • 54% din persoanele care au raspuns la chestionar au spus ca nu au cunostinta de organizati care pot oferi informatii cu privire la  locuri de munca sau deschiderea unei companii proprii si acest procentaj a fost mai mare pentru  emigrantii din EU10 atingand 65%.

Constatarile au fost impartasite cu partile interesate si cu publicul pentru a informa politica, practica si educatia.

Un raport mai detaliat al constatarilor proiectului este disponibil in Anglia la cerere prin adresa de email  tom.vickers@ntu.ac.uk .

Origin
Location